Grit

Deze column verscheen in februari 2018 in de regiobladen van Agrio.

‘Grit speelt een grotere rol dan talent voor het behalen van succes’, aldus Floris Evers aan het begin van zijn presentatie op ons kantoor. Hij gaf aan de hand van zijn eigen ervaringen als Nederlands hockeyer, Olympisch medaillehouder en thans ondernemer een presentatie over het behalen van succes en het creëren van balans. ‘Grit, wat is dat?’ dacht ik. Gelukkig bleek ik niet de enige te zijn. Grit betekent de kracht van doorzettingsvermogen en passie, zo legde Floris Evers uit. Dat vond ik mooi gezegd. Het zorgde bij mij voor een bevestiging en een eyeopener tegelijkertijd.

Doorzettingsvermogen vind ik zelf een van mijn sterkste eigenschappen. Ik ga door, zowel zakelijk als privé, ook al zit het tegen. Zeker degenen die mij goed kennen, zullen dat bevestigen. Ik ga bijvoorbeeld door totdat ik heb bereikt wat ik wil bereiken, totdat ik weet wat ik wil weten of totdat ik begrijp hoe iets – in welke vorm dan ook – in elkaar steekt, al heb ik natuurlijk niet altijd en niet op ieder vlak evenveel doorzettingsvermogen (ik ben ook maar een mens). En ‘passie is hét sleutelwoord’, zo staat bovenaan mijn persoonlijke website. Passie is als een ongekende drijfveer. Een drijfveer die niet in woorden uit te drukken is. ‘Mijn passie voor mijn vakgebied ga ik dan ook niet proberen te beschrijven’, zo vervolg ik op mijn website. Het is iets wat vaak vanzelf blijkt.

Dat doorzettingsvermogen en passie samen een kracht vormen, geloof ik dan ook meteen. In zoverre waren de woorden van Floris Evers voor mij een bevestiging. Maar tegelijkertijd waren zijn woorden voor mij een eyeopener. Andere advocaten vragen mij wel eens wat ik heb gedaan om te staan waar ik nu – zakelijk gezien – sta. Ik zeg dan over het algemeen dat dat een kwestie is van mezelf blijven en hard werken (veel werken, lezen, verdiepen, schrijven, presenteren); doorzettingsvermogen dus. Maar ondanks dat bovenaan mijn website staat dat passie hét sleutelwoord is, had ik – gek genoeg – niet eerder bedacht dat het wellicht juist de combinatie van doorzettingsvermogen en passie (grit) is die maakt dat ik sta waar ik nu sta. In zoverre waren de woorden van Floris Evers voor mij dus een eyeopener.

Ook velen van u zullen zich ongetwijfeld in de woorden van Floris Evers herkennen. Zonder doorzettingsvermogen en passie lijkt boeren mij namelijk – zeker gezien de huidige maatschappelijke en politieke druk – niet mogelijk.

mw. mr. Franca Damen