Vertrouwen

Deze column verscheen in mei 2018 in de regiobladen van Agrio.

Je hoeft maar een krant of een tijdschrift open te slaan om te lezen dat het aantal stress- en burn-out klachten toeneemt. “De advocatuur vormt daarop geen uitzondering en is misschien zelfs wel een risicogroep”, zo schreef een andere advocaat recent. Hij schreef dat in het kader van zijn blog over het Team Vertrouwenspersonen voor de advocatuur dat half mei van start gaat. De gedachte daarachter is onder andere dat het vragen van hulp lastig kan zijn als het om wat voor reden dan ook privé of zakelijk tegenzit of je met persoonlijke problemen te maken hebt. Ook speelt de veeleisendheid van de advocatuur een rol: constante scherpte, betrokkenheid en vaak ook bereikbaarheid. Een vertrouwenspersoon kan in zo’n situaties waardevol zijn.

Ik sluit me daar bij aan; een vertrouwenspersoon kan voor iedereen (in iedere sector) waardevol zijn. Het is belangrijk dat je altijd bij iemand terecht kunt met je problemen. Dat moet iemand zijn die je vertrouwt. Als je wilt dat iemand je ook verder op weg kan helpen, is het naar mijn mening belangrijk dat de ander goed kan luisteren, kan spiegelen en feedback kan geven. Dat is althans mijn ervaring. Zelf heb ik de afgelopen jaren namelijk de nodige tegenslagen gehad. Daar heb ik hulp voor gezocht, onder andere bij een psycholoog. Uiteindelijk ben ik daar alleen maar sterker van geworden. Voor sommigen lijkt een psycholoog taboe te zijn. Ik vind dat jammer. Een goede psycholoog kan je namelijk veel over jezelf leren en je verder op weg helpen. En in de kern is een psycholoog ook een vertrouwenspersoon. Alleen maar pluspunten wat mij betreft.

Net als in de advocatuur hoor ik in de agrarische sector regelmatig dat de mogelijkheid wordt geboden om een vertrouwenspersoon in te schakelen. Vooropgesteld dat het vervelend is dat dat nodig is, vind ik dat een positieve ontwikkeling. De druk in de agrarische sector is namelijk hoog. Die druk kan er om verschillende redenen zijn: lage opbrengst / prijzen, een toename en aanscherping van regels, maatschappelijke en politieke druk, hoge kostprijzen, et cetera. Dat kan zakelijk en privé stress veroorzaken. Dan kan het soms fijn zijn om hierover met een vertrouwenspersoon te praten. Het is daarom goed dat die mogelijkheid wordt geboden.

Vertrouwen is belangrijk, zowel privé als zakelijk. Een gebrek aan vertrouwen kan je eigen geluk of succes in de weg staan. Blijf daarom bouwen aan vertrouwen en schakel daarvoor zo nodig iemand in.

mw. mr. Franca Damen